Писмо с въпроси до членовете на АБК

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Писмо с въпроси до членовете на АБК

Мнениеот Борислав » 25 юли 2013, 22:22

Следното писмо въпросник беше изпратено днес до всички настоящи членове на асоциация „Българска книга“ (АБК). Получените отговори (или техни преразкази) ще бъдат публикувани в тази тема.
Уважаеми членове на АБК,

Във връзка с последните събития около „Моята библиотека“ (chitanka.info), ние, екипът на библиотеката, желаем да Ви зададем следните въпроси, които да спомогнат за изясняването на Вашата позиция, както и за началото на една отворена дискусия по наболелите проблеми с българската просвета:

1. Подкрепя ли Вашето издателство акцията, започната от г-н Веселин Тодоров от „Сиела“?

Начало на цитат от писмо, пратено до членовете на АБК:

АБК непрекъснато полага грижи за опазване на авторските и сродните права на своите членове. В тази връзка на 15.07 имах среща с агент Олсън от ФБР, която до края на годината е позиционирана в София и се занимава с киберпрестъпления. Тя прояви голямо желание да съдейства в нашата битка с пиратските сайтове за книги и конкретно с chitanka.info. Ангажимента е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани.

Много ви моля до края на седмицата да пратите в АБК справки за нарушени права, съдържащи заглавие(на български и оригиналния език), автори, номер и дата на договора и докога е в сила.

Край на цитата.

2. Създава ли Ви някакви проблеми съществуването на „Моята библиотека“ (http://chitanka.info)? Смятате ли се за лично ощетени? (Моля посочете конкретни случаи!)

3. Ако да — склонни ли сте да разговаряте (писмено или устно) с членове на екипа, за да потърсите решение на проблемите?

4. Ако одобрявате съществуването на „Моята библиотека“ — бихте ли излезли с Ваше собствено становище с какво е ценна тя? Бихте ли го обсъдили с колегите си в Асоциация „Българска книга“?

5. Колко български електронни книги на достъпни цени (до 50% от коричната цена на съответното хартиено издание) продавате Вие? Колко от тях са без DRM? (DRM правят е-книгите нечитаеми под Линукс например.)

6. (Към университетските издателства) Защо няма свободен достъп до сканирани или електронни варианти на университетски учебници и книги от университетските библиотеки?

7. В коментарите към темата във форума ни „АБК готви нова атака над Моята библиотека“ (operation-mindcrime-2-t3927.html) има мнение, че издателствата периодично плащат пари на екипа на проекта, за да не бъдат качвани най-новите книги от последните три години. Било ли е Вашето издателство обект на такъв рекет?

8. Разрешавате ли да споделим Вашите отговори публично с читателите на библиотеката в дословен вид? Ако не дадете разрешение, отговорите ще бъдат преразказани, доколкото това е възможно.


Екипът на „Моята библиотека“
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1028
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Писмо с въпроси до членовете на АБК

Мнениеот petrovich » 31 юли 2013, 16:13

Отговор от Александър Петров (biblio.bg):

Приложено вижте отговорите:

> 1. Подкрепя ли Вашето издателство акцията, започната от г-н Веселин Тодоров от „Сиела“?
Не одобрявам акции с американски агенти насочени към само американски интереси. Според мен службите, които в България отговарят за спазването на законите, трябва да си свършат работата.


>2. Създава ли Ви някакви проблеми съществуването на „Моята библиотека“ (http://chitanka.info)? Смятате ли се за лично
> ощетени? (Моля посочете конкретни случаи!)
Смятам се за лично ощетен. Читанка.инфо работи в посока ощетяване труда на много преводачи и издатели в България. Законите ясно казват кое и как може да се използва и след колко време. Потребителите се научават, че е правилно да се използва безплатно чужд труд и обезмисля инвестиции в електронни бизнеси.


>3. Ако да — склонни ли сте да разговаряте (писмено или устно) с членове на екипа, за да потърсите решение на проблемите?
Склонен съм да преговарям за всичко, което е смислено.


>4. Ако одобрявате съществуването на „Моята библиотека“ — бихте ли излезли с Ваше собствено становище с какво е ценна >тя? Бихте ли го обсъдили с колегите си в Асоциация „Българска книга“?
Не разбирам с какво може да е ценен сайт, работещ срещу книгоиздаването в България, за да го препоръчвам на колеги от АБК. Помогнете ми да разбера?


>5. Колко български електронни книги на достъпни цени (до 50% от коричната цена на съответното хартиено издание) >продавате Вие? Колко от тях са без DRM? (DRM правят е-книгите нечитаеми под Линукс например.)
Ако се борите срещу ДРМ, моля отделете нужното внимание на агентите за права, които продават на издателите с договор за задължително използване на ДРМ. Не търсете отговора от издателя.
Вие ли определяте 50% от коричната цена като достъпна? Има ли някъде другаде подобен критерий? Има ли успешни търговски проекти, които продават на 50%?


>6. (Към университетските издателства) Защо няма свободен достъп до сканирани или електронни варианти на университетски учебници и книги от университетските библиотеки?

>7. В коментарите към темата във форума ни „АБК готви нова атака над Моята библиотека“ (operation-mindcrime-2-t3927.html) има мнение, че издателствата периодично плащат пари на екипа на проекта, за да не бъдат качвани най-новите книги от последните три години. Било ли е Вашето издателство обект на такъв рекет?
Не е било.


>8. Разрешавате ли да споделим Вашите отговори публично с читателите на библиотеката в дословен вид? Ако не дадете разрешение, отговорите ще бъдат преразказани, доколкото това е възможно.
Разрешавам


Александър Петров
екипът на Библио.бг
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20


Обратно към Важни съобщения

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости