root nook - какво дава?

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: root nook - какво дава?

Re: root nook - какво дава?

Мнение от zl_tsanev » 19 май 2015, 14:49

Преди имах NST и използвах указанията/дискусиите в този форум: http://www.the-ebook.org/forum/viewtopic.php?t=25913
Не съм имал проблеми с root-ването.

Re: root nook - какво дава?

Мнение от kitolovec » 19 май 2015, 09:26

Благодаря за отговора, много ще ми е полезен!
Аз продължавам да се лутам с рутването. Стигнах до там, че го направих "тухла" след няколко инсталации и настройки. Не искаше да реагира въобще. Върнах го към заводски изглед.
Сега търся някой по малко бъгав рут. Някакви предложения? Чудех се дали да "напиша"/преведа инструкцията която ползвах, ако и друг го скапе - за да не се лута като мен и да губи време. Но понеже съм нов тук, и не знам това добре ли е или не.

Re: root nook - какво дава?

Мнение от zl_tsanev » 17 май 2015, 11:05

Програмите се инсталират на root-нат NOOK.
Книгите/произведенията за четене се записват на избрана от Вас директория/и/ на SD картата(може и във вътрешната памет, но тя е с малък обем).
За AlReader в настройките се указва в коя директория се намира Вашата библиотека, след което се извършва сканиране на книгите/произвeденията за извличане на метаданните.
За CoolReader просто се указва "Сканиране на директорията" (текущата за вградения в него файл-браузър).

Самите книги/произведение не се обработват - файловете са си такива, каквито сте ги записали. Всички параметри по настройките за четене са динамични - могат да бъдат променени по всяко време, при което се променя и визуализирането на книгата - шрифтове, големина на шрифта, формат на параграфите и т.н.

При CoolReader броя на страниците е в пряка зависимост от избраните параметри и при промяна се извършва преформатиране/преномериране на страниците съобразно параметрите. При едно прелистване броя на страницата се променя с 1.
При AlReader и други програми за четене(FBReader) се използува виртуален размер на страницата (1024, 2048,... байта), който може да се настройва и броя на страниците остава постоянен(за AlReader има настройка "Автоподбор", което отговаря(приблизително) на промяня с 1 при едно прелистване).
Със самите книги не се извършват никакви допълнителни обработки, освен ако Вие не желаете да ги редактирате или обработите по свое усмотрение.

Re: root nook - какво дава?

Мнение от kitolovec » 17 май 2015, 08:46

Благодаря за отговорите, бихте ли изяснили само - тези програмки ги инсталирате на четеца, или на друго устройство и си "сглобявате" книжките и ги качвате на сд.

Re: root nook - какво дава?

Мнение от zl_tsanev » 17 май 2015, 06:12

Гост написа:... .Рутването няма да ти даде повече формати за четене. ...


Рутването дава администраторски права на достъп до операционната система на устройството(трябва да се използва много внимателно, защото с едно невнимателно действие може да превърнете устройството в "тухла"). При това положение може да се инсталират много допълнителни програмни приложения, които разширяват функционалните възможности на четеца, следователно и възможността да четете допълнителни формати - FB2, DJVU, CHM, DOC/DOCX, XLS/XLSX, комикси и т.н и т.н. Ще имате и пълен достъп до файловата система на устройството.
Аз ползувам книгите предимно в FB2 формат и препочитам за четене програмите AlReader и CoolReader. Техните библиотечни модули позволяват сортиране на книгите по автори, , заглавия, серии, обикновен списък на файловте и др. При CoolReader книгата може да се отметне като прочетена, което е още едно удобство. При AlReader това се вижда от процента прочетено, който се визуализира в списъка, когато се отваря библиотеката за зареждане на книга за четене. Възможностите за фоrматиране на на книгата са също много - потребителски шрифтове, водеще първа главна буква на глава или параграф(за AlReader), регулиране на междубуквено разстояние, дебелина на буквите, използуване на потребителски CSS шаблонни файлове(за CoolReader) и др.

Re: root nook - какво дава?

Мнение от Гост » 17 май 2015, 04:48

Аз също имам Нук от четири години и съм доволен от него.Смисъла на рутването е да се използват ако искаш приложенията за Андроид,те са безброй и най различни.Отказах се да правя това с моя четец защото ми се видя безсмислено,особено ако имаш таблет или друго устройство.Рутването няма да ти даде повече формати за четене.Програмата Калибър е много полезна ,иначе не бихме могли да четем кирилица на нашите четци.Конвентирането на различните формати което Калибър също прави е по сложна работа защото файловете ПДФ ако не са направени от добър професионалист при опит за конвертиране се "развалят" губят се интервалите между думите и изреченията ,разместват се страниците и такъв файл е мъчение да се чете.Попадал съм на много книги които просто само са сканирани и качени в такъв вид.Ако файла е направен професионално ,нямаш никакъв проблем да го четеш нормално с Нука.Самата програма Калибър съдържа упътване за това какво е възможно да се направи с нея и как да бъде направено,изведено в отделна книга от библиотеката.Всичко ще ти се изясни много бързо няма нищо сложно,купил си много полезна и удобна придобивка .Приятно четене! :) :) :)

Re: root nook - какво дава?

Мнение от Jakkal » 15 май 2015, 12:29

Книгите си ги сваляй от тук във формат epub. Конвертирането на pdf няма да доведе до нищо добро.
Като за начало не виждам смисъл да го рутваш, само ако не си доволен от вградения ридър и искаш да го смениш.
Сваляй си книги от тук във формат epub и си ги качвай в Calibre. От Calibre си ги качвай на Нука и четеш. Това е.
За рутването на Нук и за Calibre можеш да прочетеш в този форум - http://www.mobileread.com/forums/

root nook - какво дава?

Мнение от kitolovec » 15 май 2015, 10:37

Здравейте прекрасен сайт! :D
Имам няколко въпроса - моля за отговор - абсолютен новак съм и се лутам, а в същото време искам да чета ...
Имам Nook Simple Touch with GlowLight от туба видях че има опция да се рутне.
Проблемите ми са няколко. Не схващам каква е идеята на това рутване, това ще разшири ли форматите за четене, и какво точно се прави след като се рутне? Какво друго ще даде? Май и не знам точно какво да питам - пълен новак!
Моля за малко повечко обяснения за това Калибре - изтеглих го но ( явно и не знам как точно да го ползвам) книгата която преформатирах - не и се случи нищо - от пдф ( който се отваря отвратително, твърде малка е на формат, не се повлиява от шрифт) не се получава нищо!

П.С. изчетох всичко из форума - но не е достатъчно май

Към началото