223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: 223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Re: 223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Мнение от ~HT » 05 януари 2014, 02:17

Hris98 написа:Даааа, това май ще промени и моят подход. В такъв случай излиза много по прагматично да се сканират книги които още не си прочел. Така ще можеш с интерес да преминеш през коректирането и ще се избегне загубата на време.:)) (а аз мислех да започна с любими книги които тук не виждам- Макс Фриш например и неговият Щилер)


Всеки решава за себе си.
Подобно занимание изисква доста време и концентрация.

Всички книги, които аз съм сканирал и добавил на времето, когато имах време и възможност бяха точно такива - любими, които ги нямаше тук. Това ми донесе голямо удовлетворение и чувство че попълвам важни празноти.

Re: 223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Мнение от Hris98 » 05 януари 2014, 01:01

Даааа, това май ще промени и моят подход. В такъв случай излиза много по прагматично да се сканират книги които още не си прочел. Така ще можеш с интерес да преминеш през коректирането и ще се избегне загубата на време.:)) (а аз мислех да започна с любими книги които тук не виждам- Макс Фриш например и неговият Щилер)

Re: 223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Мнение от petrovich » 05 януари 2014, 00:33

„Наръчник на коректора“ - ще ти помогне много.
Няма начин, без изчитане на текста. Поне все още алгоритмите, които използват приложенията, не са толкова напреднали, че без човешка намеса да се получи добър краен продукт.

Re: 223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Мнение от Hris98 » 04 януари 2014, 23:46

Благодаря HT,
Ще направя проверките и ще се опитам да организирам малко в главата си целия процес.
Може пък и да се науча на другите процедури също :))
Те май също се правят с програми- не вярвам коректора да прочита дума по дума книгата в търсене на грешки.

Re: 223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Мнение от ~HT » 04 януари 2014, 22:59

Hris,

Ентусиазмът ти е похвален.

Изглежда напълно си пропуснал 'работното ателие' http://chitanka.info/workroom
Трябва да провериш и там дали книгата, която се каниш да сканираш не е в процес и да заявиш че работиш по нея. След това има инструменти за ъплоуд от там.
Също и дълъг канален ред по корекция, форматиране и валидиране.

Най-добре прочети повече преди да започнеш. Често има хора които искат да сканират, но не им се занимава с корекция и форматиране. После се сърдят че трудът им е отишъл на вятъра. Онзи ден един ръмжеше в друга тема във форума.

Просто искам да те предпазя от разочарования.
Ако искаш книгата да види бял свят рано вместо късно или никога, трябва да минеш през всички етапи сам.

Успех.

(Аз също от много години живея извън България и литература на български чета от тук.)

223 страници за 21 минути с новия FineReader PRO OCR for MAC

Мнение от Hris98 » 04 януари 2014, 16:57

Преди година намерих Читанката- благославях всички хора дали труд, време и пари за тази идея. Направи ме неизказано щастлив с възможността да сваля на таблета си десетки любими книги и мноооого други все още непрочетени. Когато живееш далеко зад граница това дойде като спасение- все едно току що пак си се научил да четеш. Дълбок поклон за хората реализирали това - за тези неовъзрожденци!
Тези дни реших че само с "благодаря" не се помага на идеята - нужни са и дела. За целта прочетох някои неща от форума, понаучих тук някои термини, поразтърсих се в нет- а за програми и вчера сканирах първата книжка.
Моите компютри и таблети са на Apple така, че търсих OCR програма за тях. Най добрата се оказа FineReader PRO for MAC, съвсем нова(от 3 Декември 2013) заместваща FineReader Express.
Както съветва Mandor реших да почна с нещо малко. Спешно ми трябва дигитален вариант на една книжка на английски(предлага се само на хартия за сега) за да мога да чета през нощта в леглото без да преча с нощни лампи на жена ми.
Купих програмката($99.99), следвайки съветите на Мандор спретнах едно импровизирано ателие и за 21 минути сам сканирах книгата-223 страници. За по-малко от 2 минути FineReader PRO прехвърли всичките 113 снимки на EPUB формат (с един клик) и след пет минути синхронизиране книгата беше в iBooks на моя iPad!! Невероятно лено, бързо и безпроблемно!!
Описвам с толкова детайли за да укоража други начинаещи като мен. Нито е трудно, нито дълго и досадно. Описване на техническия процес- използвах DSLR фотоапарат Canon EOS Rebel T4i 18 MP. Обектив 18 - 135 EF-S. Закрепих го на триножник а книгата поставих на статив за ноти- много подходящо- нагласяш ъгъла, нагласяш и апарата в необходимия ъгъл. Не си намерих дистанционното но има опция да симаш с докосване на дисплея вместо със спусъка- по- добре е за да се избегне трепване. Сложих камерата на възможно най- автоматизирания режим, никакви други настройки не съм правил. Върху книгата поставих парче тежко стъкло от етажерка за аудио апаратура. Снимах по две страници едновременно, обръщах си сам- с едната ръка придържаш стъклото а с другата обръщаш страницата. Ще се опитам да кача снимка на моето "ателие". 223 стр за 21 минути - очаквах няколко часа! Още през следващите 2- 3 дни ще намеря време да сканирам за първи път и книга на български- смятам го за дълг към другите в този сайт, след като ползвах толкова книги от тук.
Въпроси: 1. За да съм сигурен че няма да дублирам вече сканирана книга трябва да проверя дали я има в каталога по автори. Правилно?
Когато имам снимките - следваща стъпка? Да ги прехвърля ли на ePub файл с FineReader или да изпратя компресирани в един файл. Къде да ги изпратя? Аз няма да имам време да уча как да правя коректиране, форматиране на сканираните книга-съжалявам.
п.п. Не намерих как да добавя обещаната снимка- съжалявам.

Към началото