Работа с ръчен/джобен скенер

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Работа с ръчен/джобен скенер

Re: Работа с ръчен/джобен скенер

Мнение от Гост » 25 август 2013, 06:24

Когато пуснат Google Glass в масово производство ще може да се ползва като скенер (примигване с око ще е сигнал за снимане или направо изкуствен интелект ще "гледа" книгата в реално време и ще я разпознава без да му се казва кога е най-добрия момент за снимане).

Влизате си с "очилата" в библиотеката, прелиствате книгата и я имате в паметта на очилата за бъдещо четене. По две секунди за две страници - това прави няколко минути за една книга. В книжарниците вероятно няма да ви пускат с "очила" :)

Re: Работа с ръчен/джобен скенер

Мнение от Mandor » 20 август 2013, 07:58

@SamBoets:
Доколкото разбрах, „залитанията“ не пречат особено, стига да не прекаляваш (например да сканираш по окръжност). Но може това да е вярно само за конкретни модели.
По мои изчисления късата страна на скенера е на около 2 см от ръба, което за мен е твърде много.

Как сканирам ли? И аз с фотоапарат:
Фиксирам изправено едно стъкло от стар скенер (имам нещо като щифтове за него), но преди него използвах полуотворена витрина със същия успех. Фотоапаратът — закрепен на стойка, строго хоризонтално към центъра на книгата, с почти максимално възможнo оптично увеличение. Фотоапаратът е захранен от адаптер и се управлява от лаптоп. Една китайска мишка е преобразувана на крачен бутон, като програмата е конфигурирана така, че натискане на десен бутон на мишката се възприема като команда за снимане. Нагласям ръчно експозицията, плюс заключване на фокуса след пробните снимки. За осветление взех халогенен прожектор, но все още не мога да наглася равномерно осветление; най-добре е на естествена светлина. И започвам — с дясната ръка отгръщам страниците и ги придържам, с лявата притискам книгата към стъклото, с крака натискам педала. И отново. Рекордът ми е по 2 сек/страница – просто фотоапаратът не може да заснеме и прехвърли изображението за по-малко… :D
Болката в кръста я има и при мен, но подозирам, че е защото се усуквам на един тежък фотьойл, който ме мързи да завъртя.

DIY-скенерите не ми харесват — приложими са само за книги с шити гърбове; лепените пак ще се начупят.
А вариантът с кашона и стъклото е прекалено бавен; с витрина е в пъти по-бързо.
А за „офис-копирите“ — гледах модел, чийто софтуер изчаква „замръзване“ на изображението за една секунда, след което снима автоматично и изправя изкривяванията. Така че наличието на трета ръка не е задължително; особено ако използвам „крачната“ си мишка.

Re: Работа с ръчен/джобен скенер

Мнение от SamBoetes » 19 август 2013, 21:19

Тия стойки и чалъми, чиято цена е болки в кръста, мускулна треска и закани на ум, вече съм ги играл :) Въпросът е как да оптимизираме, евентуално с помощта на технологиите и мерака.

Re: Работа с ръчен/джобен скенер

Мнение от piki » 19 август 2013, 21:09

@SamBoetes с фотоапарат, сам можеш да "сканираш" една нормална книга за около 2.5 - 3 часа. Ето и как го постигах:

1. Стъкло от витрина... по-тежичко да е и няколко пъти по-голямо от разтворена книга. Тежестта на стъклото да може спокойно да държи книгата максимално разтворена докато снимаш.
2. Столче с облегалка
3. Фотоапаратче с пълни батерийки
4. Книга
5. Здрав кръст :)
6. Нерви и желание да си полезен (нервите са за да не ти треперят ръцете)

И така "въоръжен" с всичко изброено по-горе, слагаш книжката на столчето. Заставаш зад облегалката. Слагаш тежкото стъкло върху разтворената книга. Леко го плъзгаш нагоре-надолу няколко пъти в началото, за да може да "очупи" книгата. Опираш лактите в облегалката на стола за опора - снимаш. :) Оставяш апарата, отлепваш витрината от едната страна, отгръщаш страницата, пускаш витрината, вземаш апарата, фокусираш - снимаш. И така... още около 300 пъти и книгата е готова. След 10/20-тия път се роботизираш и всичко става полуавтоматично.

Ако имаш статив, можеш да измениш процеса, за да не се навеждаш и да рискуваш треперещи ръце да размажат снимката.
Това е :) Дано идеята да ти помогне. Успех!

Re: Работа с ръчен/джобен скенер

Мнение от SamBoetes » 19 август 2013, 19:32

Здрасти, Мандор, и мерси за отговора!
Доверявам ти се, че тези устройства (все още) няма да ни свършат работа, но ми идват и няколко неща на ум:
На картинката от първия ми постинг е ясно, че първата колона заминава, защото на показното знакът |⨞ я реже почти през средата.
На тази обаче забелязвам, че от другата страна обаче ограничителят е много по-близо до края на корпуса:
Изображение

Така, както аз си представям сканирането с тая джаджа (страница по страница, вертикално движение), ми трябва макс. около 1.5 см. отстъп от ръба, за да мога спокойно да поставя устройството плътно до сгъвката на две съседни страници. Ако приемем, че дължината на корпуса е 25 см (както е описано), този ограничител е на около 1 см.
Движението при 300 dpi не би трябвало да отнема много време, цветно сканиране с ниска резолюция е ~3 секунди (по спецификация). Мен ме устройва. Виж, движението с ръката явно трябва да се усвоява. Тъй като смятам да сканирам страница по страница, разстоянието до сензора върху сгъвката не ме притеснява.
Съгласен съм за всичко останало - датчик, карта памет и батерии. Но аз се съобразявам със същото и при снимане с фотоапарата.

Тук виждам едно видео и ако не е грандиозна фалшификация (което не ми се вярва, защото е на страницата на продукта в pandawill, а тези китайци продават сериозно и са алергични към диспути в PayPal), се получава не зле.
Сега се сещам, че при движението може би трябва да се внимава за залитания вляво и вдясно, което аз както си го представям, няма да е проблем, защото ще се водя по сгъвката между две страници (идеалният ограничител).

Видях док скенера, който си посочил, още преди да се загледам в ръчното скенерче. Струва ми се простичко и хубаво решение - нещо като фотоапарат на фиксирано разстояние от документа (много удобно за фокуса!) с твърдо рамо и светлина. Да се чуди човек защо е над $100. Но тук пак трябва да държа книгата с две ръце и някак, междувременно, да цъкна на компютъра. За документи лист по лист е супер.

И като си говорим за алтернативи - ето една мощна "направи си сам" възможност - http://www.diybookscanner.org/, с която няма да се захвана никога, но ако някой има мерак - ще ударя рамо с парите.
Тук едни майтапчии правят нещо с кашон, стъкло и фотоапарат с триножник - цък (в 12 стъпки). Ако имах гараж, щях да пробвам :D

И въобще - ти как сканираш?

Re: Работа с ръчен/джобен скенер

Мнение от Mandor » 19 август 2013, 08:06

За съжаление не става… :(
Първо, снимката е измама — ако забелязваш, на предната страна има маркер, приличащ на знака „Play“; той показва докъде е областта за сканиране. Т.е. в случая на снимката 1/3 от първата колона няма да бъде сканирана. Изобщо, четящата глава е разположена така, че както и да го въртиш, винаги имаш загуба на поне 3-5 см от сканираната площ.
Второ, много са чувствителни към движението на ръката; трябва да си някакво роботче, за да успееш да го придвижиш плавно и с нужната скорост. Иначе светва знак за неуспешно сканиране и започваш отново.
Трето, нямат опция нито за външно захранване, нито за сканиране директно в компютъра — само на батерии и само на SD-картата.
Четвърто, от съображения за компактност и ниска консумация всички са с CIS-датчик, което означава, че не можеш да си позволиш никакво разстояние между хартията и скенера (например покрай сгъвката).

Проверил съм 10-ина модела на 3-4 производителя, всички страдат от посочените недостатъци.
Възлагам повече надежди на камерите с 5-8 MPX, оформени като офис-скенер (препратката е само за ориентиране), но това направление още е в зародиш, макар че китайците бълват всякакви разновидности – с подсветка, със софтуер за автоматично „изправяне“ на страници и т.н.

Работа с ръчен/джобен скенер

Мнение от SamBoetes » 18 август 2013, 18:46

Тъй като напоследък започнах пак да сканирам по-усилено и се сблъсках със същите проблеми при употребата на фотоапарат (трябва втори човек и това си е; а за работа конспиративна и безплатна, хора трудно се намират :D ), проверих за други опции.
Някой има ли наблюдения върху подобно устройство?
Изображение

Тук има и видео.

Китайски изпълнения се намират за по 50 долара и бих могъл да инвестирам. Стига да не се окаже, че вече е пробвано и качеството не е задоволително.

Към началото