Клетниците 1-во издание.

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Клетниците 1-во издание.

Re: Клетниците 1-во издание.

Мнение от Mandor » 05 ноември 2010, 14:14

petrovich написа:Mandor, възможно ли е да обясниш по какъв начин и с какво може да се извърши качествена обработка, така че накрая djvu-то да е с оптимален размер и качество?
Да, мисля, че е възможно пак да обясня.
Книга с илюстрации (най-вече щрихови, полутонови или пълноцветни; малоцветните се кодират по друга схема) се кодира най-оптимално по метода на разделените сканове. Този метод има няколко вариации, като всяка има различен набор обработващи програми.

Re: Клетниците 1-во издание.

Мнение от petrovich » 05 ноември 2010, 10:24

Mandor, възможно ли е да обясниш по какъв начин и с какво може да се извърши качествена обработка, така че накрая djvu-то да е с оптимален размер и качество?

Re: Клетниците 1-во издание.

Мнение от Mandor » 05 ноември 2010, 10:20

bbbbqwerty написа:Така е. Правена е с DjVuSolo. При други настройки може да се свали до около 54 MB. Но пострадват илюстрациите. Сканираните страници - JPG - са около 2 GB. Ще почакат по-добри времена (програми). :)
Ако ти се занимава (т.е. — решиш да го направиш както трябва), изхвърли DjVuSolo-то и работи с независими кодировчици. И в момента има добри програми за кодиране, просто форматът е такъв, че по-сложните издания изискват повече ръчна работа при конвертирането в DjVu. За книги с илюстрации най-подходящ е методът на разделените сканове; той се използва няколко години и за момента няма по-добра алтернатива.
Основните проблеми в твоя случай са поне два:
1. DjVuSolo (и наследниците му) не предоставят метод за ръчно сегментиране и се налага да разчиташ изцяло на автоматичния сегментатор, а досега не е написано нищо, което да върши тази работа както трябва. А неправилното сегментиране на страницата води до неадекватно кодиране, и оттам — до непропорционално голям размер. Само за ориентиране — една страница, в която има само текст, се кодира при 600 dpi в около 5-9 KB, в зависимост от гъстотата на буквите.
2. JPEG като изходен материал е гадна работа. Ако го подадеш директно на DjVu-кодировчик, ще получиш огромен файл. Изобщо не е трябвало да записваш скановете в JPG, но какво пък — белята вече е направена. Тъй като едва ли ще сканираш книгата отново, ще се наложи предварителна обработка на скановете преди да се подадат към DjVu-кодировчик.
Отсега предупреждавам, че оптималното кодиране на книга с илюстрации е тежка, но за сметка на това — продължителна и досадна работа. :wink: Ти си реши дали имаш време и нерви да се занимаваш с нея.

Re: Клетниците 1-во издание.

Мнение от petrovich » 04 ноември 2010, 23:34

bbbbqwerty, провери си личните съобщения. :)

Re: Клетниците 1-во издание.

Мнение от bbbbqwerty » 04 ноември 2010, 20:36

Така е. Правена е с DjVuSolo. При други настройки може да се свали до около 54 MB. Но пострадват илюстрациите. Сканираните страници - JPG - са около 2 GB. Ще почакат по-добри времена (програми). :)

Re: Клетниците 1-во издание.

Мнение от Mandor » 04 ноември 2010, 10:33

Не ти се струват — наистина са прекалено много. Вероятно е сглобяван с „универсално“ средство като DjVuSolo или DEE.
bbbbqwerty, препоръчвам ти да запазиш изходните материали (сканове?) за повторна обработка.

Re: Клетниците 1-во издание.

Мнение от Борислав » 04 ноември 2010, 10:20

Някой ден ще може да се качи като DjVu. 240 MB ми се струват много.

Клетниците 1-во издание.

Мнение от bbbbqwerty » 03 ноември 2010, 21:54

Много илюстрации и стария правопис. Направил съм я в .pdf - 860 MB - и в . djvu - 240 MB. Има ли място тук? Ако да - как да я кача?

Към началото