Форматиране на вмъкнат разказ в секция

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Форматиране на вмъкнат разказ в секция

Re: Форматиране на вмъкнат разказ в секция

Мнение от Mandor » 01 юли 2014, 08:10

3Mag написа:Всъщност грешката ми е, че докато чета си представям как би изглеждало произведението. А това е грешка, защото при една и съща маркировка може да изглежда по различни начини в различни формати и/или четци.
Именно! :D
Точно това е ключовият момент.

Re: Форматиране на вмъкнат разказ в секция

Мнение от 3Mag » 30 юни 2014, 20:55

Разбрах :)
Всъщност грешката ми е, че докато чета си представям как би изглеждало произведението. А това е грешка, защото при една и съща маркировка може да изглежда по различни начини в различни формати и/или четци.
А всъщност трябва да се старая да следвам правилата и да не се впечатлявам от странно изглеждащи блокове.
Благодаря за отговора :)

Re: Форматиране на вмъкнат разказ в секция

Мнение от Mandor » 30 юни 2014, 17:22

Очевидно смесваш семантиката (маркировката) с крайното форматиране. Да, ако сюжетният разделител (вътре в разказа) се преобразува в два празни реда, може да изглежда странно, но при повечето изходни формати той ще бъде сведен до един празен ред или до по-голям вертикален отстъп в първия параграф — конкретната реализация няма значение.
Накратко — един празен ред в SFB отбелязва „обикновен разделител“ (какъвто, между другото, се среща изключително рядко — за момента се сещам само за един такъв случай, като изключим твоя), а два празни реда — сюжетен разделител тип „интервал“. Да, в маркировката може да изглежда странно, но… това е положението. Още преди много години се отказахме от маркиране на сюжетен разделител с един празен ред, защото коректорите поголовно слагаха изкуствени разделители (един празен ред) около стихове, цитати и прочее блокови елементи, което е сериозна грешка.

Форматиране на вмъкнат разказ в секция

Мнение от 3Mag » 30 юни 2014, 16:29

Здравейте,

След любезната намеса на Mandor разбрах, че когато в рамките на дадена глава (секция) има вмъкнат разказ със собствено заглавие, най-добре е да се отдели разказа с по един празен ред преди заглавието и след края му. Самото заглавие на разказа се форматира със символа за подзаглавие (#). Логиката да не се използват два празни реда (сюжетен разделител) е, че в случая не се прекъсва една сюжетна линия и не започва друга.

Но при един подобен разказ се оказа, че има сюжетен разделител към края на тялото на разказа (последният абзац). Ако се следва гореописаното форматиране е много вероятно да се получи логическо объркване на читателя. Ето за какво става въпрос:
Код: Избиране на всичко


>   Глава двадесет и първа
>   В която старчето се впуща в любимата си тема и разказва история за един странен клиент

   — Ха! — възкликна старият човек, чийто външен вид и държане описахме при завършека на предидущата глава. — Ха! Кой спомена за свърталището на правниците?
   <тяло на главата – диалог от 23 абзаца, около 1900 думи, 9800 знака (11 800 с интервалите)>
   — Хайде, разкажете я — рече Лоутън. — Никой не я е слушал освен мене, а пък аз почти съм я забравил.
   Старикът огледа присъствуващите и се захили още по-отвратително, явно тържествуващ от вниманието, изписано върху всички лица. После потърка с ръка брадичката си и като погледна нагоре към тавана, сякаш да си припомни някои обстоятелства, започна своя разказ.

#   Разказът на старчето за странния клиент
   <тяло на разказа – текст от 73 абзаца, около 5000 думи, 22 000 знака (27 000 с интервалите)>
   Старецът се разтрепери и ръцете му безсилно се отпуснаха надолу.
   — Аз напускам Англия утре — продължи Хейлинг, след като млъкна за миг. — Тази вечер те обричам на живата смърт, която и ти беше отредил за нея: затвор без всякаква надежда…
   Той вдигна очи към стария човек и се спря. След това доближи свещта до лицето му, постави я обратно и напусна стаята.
   — Добре ще е да се погрижите за стареца — рече той на жената, докато отваряше външната врата, и направи знак на полицая да го последва навън. — Мисля, че е болен.
   Жената затвори вратата, изтича бързо на горния етаж и намери стареца мъртъв.


   <последен абзац от разказа, отделен сюжетно> Под гладка надгробна плоча, в едни от най-тихите и уединени гробища на Кент, гдето полски цветя пъстреят всред тревата и нежният пейзаж обгражда този прекрасен кът на китна Англия, почиват останките на младата майка и кроткото й дете. Но прахът на бащата не е примесен с техния; и от онази вечер нататък адвокатът не можа да се добере до никакви сведения за по-сетнешната съдба на своя странен клиент.

   <след края на разказа този абзац е последният от главата> След като завърши своя разказ, старчето се упъти към закачалката в ъгъла, взе шапката и палтото си, надяна ги с подчертано достойнство и си излезе, без да каже ни дума повече. И тъй като джентълменът с копчетата — имитация на злато, бе заспал, а голяма част от компанията се бе увлякла в забавната игра да пуска топчета от стопен восък в грога на мистър Пикуик, той се оттегли незабелязано, уреди собствената си сметка заедно с тази на мистър Уелър и придружен от този джентълмен, излезе изпод свода на „Свраката и пънът“.


Форматирано по този начин, макар и спазващо правилата, не ми "стои естествено". Може и да бъркам и затова моля за съвет, дали горното форматиране е правилното, или се препоръчва друго форматиране.

Към началото