IDI Spell Checker 19.01.10

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: IDI Spell Checker 19.01.10

Re: IDI спелчекър 4.34

Мнение от taliezin » 18 август 2017, 18:37

Да, всичко е наред, отново благодаря!

Re: IDI спелчекър 4.34

Мнение от dd » 18 август 2017, 04:55

taliezin написа:Аз пратих запитване за лиценз, но още нямам отговор, ако някой може да помогне...


Случи се, че бях два дена извън града и офлайн, но вече решихме проблема...

Re: IDI спелчекър 4.34

Мнение от taliezin » 10 август 2017, 14:45

Аз пратих запитване за лиценз, но още нямам отговор, ако някой може да помогне...

Re: IDI спелчекър 4.34

Мнение от Еми » 08 август 2017, 18:15

Благодаря! Чудесна програма!

Re: IDI спелчекър 4.34

Мнение от dd » 08 август 2017, 14:29

Стартирах видеоканал на Чекъра. Ще има видеоуроци, експерименти и всичко друго, което сметна за полезно. Като начало качих една книга, генерирана с помощта на Чекъра и Speechlab синтезатора, която се чете със 100% правилни ударения и прилично фразиране. Оказва се, че чрез прослушване на качествено генерирана аудиокнига може да открием почти всички правописни и пунктуационни грешки, които са останали след прилагане на стандартните методи за проверка и корекция (чрез софтуер или изчитане). Като любопитен пример ето малка част от стотината грешки, открити по този начин в качената книга:

същата човеколюбива дейност, каквато гниеше и по бреговете на Корсика (гниеше вместо вършеше)
Пет пътеки се разделяха като звездни лъчи, а видовете, издълбани в многокатни ниши с форма на ковчег (видовете вместо зидовете)
Пътят ви е бил преправен още от прадедите ви (преправен вместо проправен)
и като изчезваща и да минава (и да вместо дъга)
с които намалява и зашият фиктивен капитал (зашият вместо вашият)
хвърли погледна корицата и прочете (погледна вместо поглед на)
Монте Кри сто (Кри сто вместо Кристо)
аз не виж дам господин дьо Морсер (виж дам вместо виждам)
после отвърза изведнъж коня си от дръвчето, около което лакеят бе завързал, (завързал вместо завързал повода — пропусната цяла дума)
раздирам чуждите грешки (грешки вместо дрехи)
Тя сложи настилката в уста и я глътна (настилка вместо пастилка)
донесе из сребърен поднос пилето (из вместо на)
...

Справката е с книжното копие.

Re: IDI спелчекър 4.25

Мнение от dd » 23 януари 2017, 21:21

Еми написа:Друг вариант за поглеждане? Нямам Фейсбук, Туитър, Инстаграм и т.н., защото не ги харесвам. Ще ти пиша мейли :-)

Туитърът е просто за улеснение за хората с акаунт там. Ти може просто да следиш официалния сайт и да ми пишеш при желание, каквато първоначално ни е уговорката.

П.П. Оказва се, че мистър Туитър не позволява някои елементарни настройки, примерно не може да се настрои последователите да не виждат данните на другите последователи, което създава потенциални рискове. Тъй че край с Туитъра.

Re: IDI спелчекър 4.25

Мнение от Еми » 23 януари 2017, 19:49

Друг вариант за поглеждане? Нямам Фейсбук, Туитър, Инстаграм и т.н., защото не ги харесвам. Ще ти пиша мейли :-)

Re: IDI спелчекър 4.25

Мнение от dd » 23 януари 2017, 17:43

Чекърът вече има акаунт в Туитър, тъй че няколкото човека от Читанка, ползващи програмата, при желание може да го следят и да ми пишат, ако искат дадена нова версия. Знаете, че не пращам автоматично новите версии, за да избегна евентуално спамене, тъй като не всеки работи с програмата в определен момент.

Re: IDI спелчекър 4.01

Мнение от dd » 07 април 2016, 21:32

del.

Re: IDI спелчекър 3.08

Мнение от dd » 26 март 2016, 14:45

del.

Re: IDI спелчекър 3.08

Мнение от haripetrov » 12 март 2016, 14:53

Радвам се, че си си променил мнението. Според мен е много по-добре повече хора да имат достъп до това, което си създал.
Разбирам че си инвестирал много време и е трудно просто така да го пуснеш за широка употреба, но ще се радвам ако в някакъв момент промениш решението си по отношение на source code-а. Личното ми мнение е, че в бъдеще ще виждаме още много отворени проекти, които ще променят света. :)

Re: IDI спелчекър 3.07

Мнение от dd » 10 март 2016, 12:55

Реших, че идеята тотално да закрия Чекъра не си струва, тъй че отново е достъпен. Ще избягвам по-натам да спамя форума, затова който се интересува от евентуални бъдещи новини, може да посещава сайта един-два пъти годишно.

Re: IDI спелчекър 3.07

Мнение от dd » 12 януари 2016, 18:25

haripetrov написа:Ще се радвам ако можеш да пуснеш в github или на друго място до момента направеното, за да може, който желае да се включи.


@haripetrov, чекърът може и да не стана популярен продукт, поради някои особености на българската действителност, но все пак е адски трудоемка разработка и не би му отивало да е с отворен код. А и от елементарно уважение към регистрираните потребители, колкото и малко да са. Ще е свободен за сваляне отново след 06.2022 г., както вече посочих.

Re: IDI спелчекър 3.07

Мнение от haripetrov » 09 януари 2016, 22:52

Ще се радвам ако можеш да пуснеш в github или на друго място до момента направеното, за да може, който желае да се включи. Тази програма със сигурност ще улесни всички, които се занимават с корекцията на книгите, както и други хора, които искат да си подобрят правописа и пунктуацията.

Re: IDI спелчекър 3.07

Мнение от dd » 08 януари 2016, 12:47

Благодарности на inf! Поне вече е ясно, че не става въпрос за хакерско дело, а проблемът наистина е бил хардуерен. Ако успеят да го оправят, официалният адрес на чекъра ще се запази.

Re: IDI спелчекър 3.07

Мнение от Inf » 07 януари 2016, 22:44

До въпросната страница други нямат достъп за администриране т.е. никаква друга информация няма да се появява, освен написаната.

Що се отнася до проблема - това е един стар сървър с проблемен диск и вероятно сериозният интерес (толкова заявки към IDI спелчекър страницата не е имало скоро а и изобщо, нищо че вече няма файлове) го довърши.
Изображение

Ето и много небрежно сглобената система за статистики http://freeplace.info/stat/, но все пак са за вътрешни цели. На тях явно се вижда, че проблема се е появил от последните 6 и повече месеца и просто го проспах за съжаление.

Ще се опитам да го закърпя тази нощ (на 07.01). Ако не успея, ще е в почивните дни.

Re: IDI спелчекър 2.54

Мнение от dd » 07 януари 2016, 16:52

Просто за сведение - в момента нямам контрол върху сайта на чекъра (беше безплатен хостинг), тъй че каквато и информация да се появи на него, е нечие чуждо дело. Последният мой текст (от 1-ви януари) там гласеше, че прекратявам развитието и разпространението на чекъра и че може да продължите да ползвате последната версия, която сте свалили. Също че забранявам по-нататъшното разпространение на чекъра в Мрежата или по друг начин.

Разбирам, че някой може и да ми се ядоса, но вместо това по-полезно ще е да седне, да разработи свой продукт (надявам се и по-добър), след което да го пусне безвъзмездно в употреба.

За осемте месеца от април до края на 2015 година продуктът получи само шест дарения, а в личен план нямам възможност да отделям безвъзмездно от ограниченото време, с което разполагам, тъй че причините за края на продукта са прозаични. Но няма място за съжаление - надявам се, че хората ще продължат да ползват копията, които имат.

Re: IDI спелчекър 2.54

Мнение от dd » 08 май 2015, 21:10

Работата по програмата продължава с пълна сила, но повече няма да има свободни за теглене нови версии. Също няма да има повече мои постове в тази тема, тъй като не съм сигурен, че би било уместно за несвободна програма. Бъдещи чейнджлогове и друго инфо вече само на сайта.
Програмата отново ще е свободна за теглене след 06.2022 г., а при много добро стечение на обстоятелствата - след 06.2020 г. Но не и по-рано, дори по някаква причина (здравословна/недостатъчно финансиране/липса на мотивация и пр.) окончателно да спра работа по нея години преди това.

Re: IDI спелчекър 2.53

Мнение от fwiffo » 27 ноември 2014, 22:08

petrovich написа:Информацията е добавена. Ако ви се струва, че е неясна, може да поясните кои са точно въпросните настройки в регионалните настройки на операционната система.


В този линк на английски е обяснено според мен доста добре: http://grizzly.la.psu.edu/~hbierens/NONUNICODE.HTM
Картинките са за Windows XP, в края на статията обаче се обяснява и за Windows 7 и 8.

Re: IDI спелчекър 2.53

Мнение от petrovich » 27 ноември 2014, 21:33

Информацията е добавена. Ако ви се струва, че е неясна, може да поясните кои са точно въпросните настройки в регионалните настройки на операционната система.

Re: Да го беше написал по-рано...

Мнение от fwiffo » 26 ноември 2014, 23:03

didikot написа:"Поради този проблем програмата също НЕ МОЖЕ да търси в бг текст и вероятно ще крешва, ако Non-Unicode езикът, настроен за съответната машина не е български." - Толкова време се чудя защо Spell checker-а забива под Windows 7, а сега като коригирах това, работи прекрасно. Поздравления за програмата :)


Пет години по-късно -- същия проблем :) Какви ли магии не правех и програмата все ми забиваше под Windows. Накрая се отказах от нея и така над 1000 страници имам вече добавени (не твърдя, че са много.) Добре че намерих решението тук. Според мен то трябва да бъде добавено в наръчник на коректора: http://wiki.chitanka.info/%D0%A0%D0%B0% ... ll_Checker

Re: IDI спелчекър 2.53

Мнение от dd » 27 октомври 2014, 23:41

Evelina691 написа:Здравейте
Този опашен интервал ми къса нервите...Ако го оставя, дали ще се познае?
И има ли някъде упътване за тази програма?

Благодаря

Виж видеото на сайта на чекъра. Опашният интервал се коригира по същия начин, по който се коригират и правиписните грешки — щракваш в левия панел върху грешката, после върху предложението за корекция, което в случая визуално е същият текст, но вече без опашния интервал. Знам, че първоначално е леко неинтуитивно, но така всички корекции се правят унифицирано, по един и същ начин, и просто е въпрос на свикване. Този метод е възможно най-скоростен. Който не е сигурен какво прави, винаги може да поправя грешките по бавния начин на ръка директно в текста в десния панел (в случая просто изтриваш опашните интервали).

Re: IDI спелчекър 2.53

Мнение от Evelina691 » 07 октомври 2014, 13:36

Здравейте
Този опашен интервал ми къса нервите...Ако го оставя, дали ще се познае?
И има ли някъде упътване за тази програма?

Благодаря

Re: IDI спелчекър 2.53

Мнение от dd » 26 юли 2014, 16:17

Версия 2.53 — малък ъпдейт на базите.

Re: IDI спелчекър 2.52

Мнение от zearendil » 24 май 2014, 22:24

Не разбрах, има ли надежда да публикуват самата база данни или ще оставят само уеб интерфейс? Защото второто, струва ми се, би било по-полезно.

Re: IDI спелчекър 2.52

Мнение от petrovich » 24 май 2014, 22:18

Доживяхме. Туко виж са разбрали последното послание изпратено от екипа. Отделен е въпросът, че в томовете има не малко грешки. :)

Re: IDI спелчекър 2.52

Мнение от dd » 23 май 2014, 18:10

По повод 24 май БАН за пръв път осигурява свободен онлайн достъп до Речника на българския език. Още подробности тук.

Re: IDI спелчекър 2.50

Мнение от dd » 01 май 2014, 18:32

Версия 2.52

Ъпдейт на базите и оптимизии в кода, в резултат на което програмата се зарежда в 40 MB по-малко памет от 2.51.

Re: IDI спелчекър 2.50

Мнение от dd » 01 август 2013, 03:11

petrovich написа:Здравей,

Видях, че вече има нова версия 2.51. Можеш ли да споделиш какви са промени в нея?
Забелязах, че има голяма разлика в размера на пакета спрямо 2.49.3 (след разархивиране 149 MB), а 2.51 (след разархивиране 97,1 MB).

Обичайните неголеми ъпдейти на словоформената база. Оптимизирах някои неща, затова пакетът е по-малък. Целта е по-бързо стартиране.

Re: IDI спелчекър 2.50

Мнение от petrovich » 29 юли 2013, 10:08

Здравей,

Видях, че вече има нова версия 2.51. Можеш ли да споделиш какви са промени в нея?
Забелязах, че има голяма разлика в размера на пакета спрямо 2.49.3 (след разархивиране 149 MB), а 2.51 (след разархивиране 97,1 MB).

Към началото