Ето отговор на въпроса: "Защо стигнахме до тук?"

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Ето отговор на въпроса: "Защо стигнахме до тук?"

Мнение от slacker » 03 юли 2010, 18:36

Добре, нека държавата да си финансира държавните библиотеки.

Обаче да не пречи на частните! Включително и с финансиране! Защото държавното финансиране (напр. еврофондове) само ще дискредитира идеята.

Поръчителите на акцията искат да "усвояват еврофондове"! И това си го признават съвсем официално.

Ето доказателствата: „За изпълнението на тези проекти ще се търси европейско финансиране

Ако държавата толкова иска да се грижи за културата - да спре да тормози библиотекарите от частните библиотеки! Вместо да праща ГДБОП да "арестува" онлайн библиотеките - нека да даде морална награда на библиотекарите, които ги поддържат.

От държавата не щем финансова подкрепа, искаме само морална. И на първо място да не ни пречи!

Ако някой от "шестимата" случайно иска да усвоява еврофондове - да ме поправи.

Мнение от Гост » 03 юли 2010, 11:33

Финансирането на библиотеките няма нищо общо с пазарната икономика, това си е държавна политика т.е. дали държавата иска да има динамична развиваща се култура или е вдигнала ръце от това.

Мнение от slacker » 02 юли 2010, 23:15

Достатъчно е държавата да не пречи. Не знам доколко е редно държавата да подпомага финансово библиотеките. Това не е съвместимо с идеите за свободна пазарна икономика. Библиотеките трябва да са предимно частни (собственост на организации с идеална цел или физически лица - без бюрократични пречки, които да разделят библиотеките на държавни и частни - всяка библиотека трябва да има право да възпроизвежда/разпространява произведения с нетърговска цел без да дължи пари за авторски/издателски права и без да иска разрешение от правоносителите на вече издадени книги и други произведения).

Държавата ще помогне най-много не като "помага", а като не пречи! Защо това е така няма да обяснявам. Има изписани много книги по въпроса. Някои от тях можете да намерите в частната библиотека на ИПИ и БМА:
http://library.ime.bg/
За да ползвате библиотеката е необходимо да се регистрирате и да заплатите абонамент.

Абонаментът за библиотеката е за 12 месеца от деня на плащане и е 45 лв. при плащане в брой и 40 лв. при плащане по банков път (виж вариантите по-долу).

За ученици и студенти - 25 лв. при плащане в брой и 20 лв. при плащане по банков път (виж вариантите по-долу)

Необходим е документ за удостоверяване - студентска книжка или бележник.

За членове на БМА - безплатно (при заплатен членски внос за БМА)


Разбира се ИПИ има и общодостъпна библиотека онлайн, от където книгите могат да се теглят свободно и безплатно.

Една от книгите, в която се обяснява защо държавата ще помогне най-много не като "помага", а като спре да пречи (чрез забранителни закони, регулации, разрешителни режими и т.н.):
Пътят към забогатяване

Обаче тях от ГДБОП не смеят да ги закачат.

Мнение от SecondShoe » 02 юли 2010, 17:35

Всъщност изводите от изнесените в тази тема факти са прости. Издателите и читателите са жертва на целенасочена държавна политика за ликвидиране на книгата, която се провежда още от 1989 г. насам. Да напомня, че Читанка я има едва от 2005 година. Процесите, заради които тиражите на издателствата са катастрофално ниски, са плод на държавната политика, а не Читанка. Читанка е единственият шанс за авторите, преводачите и издателите да просъществуват.
Жертви сме на 20 години последователно ликвидиране на културата на четене в България.

Мнение от petrovich » 02 юли 2010, 17:29

Много полезна статия. След това да няма ама chitanka.info ни ощетява...

Ето отговор на въпроса: "Защо стигнахме до тук?"

Мнение от SecondShoe » 02 юли 2010, 17:21

Малко смразяващи данни за съдбата на физическите предшественици на Читанка:
До 1989 г. в страната действаше изградена Единна библиотечна система, основана на йерархически принцип, в която функционираха 9 347 библиотеки. В рамките на тази система бяха решени основните въпроси за дейността на библиотеките: техния статут и начина им на финансиране. В периода на преход към пазарна икономика и икономическа криза в държавата, ситуацията коренно се промени.

За периода 1989-2000 г. броят на библиотеките (по данни от държавната статистика) е намалял с 2400. Най-драстично се закриват читалищни и училищни библиотеки. Съдбата на закритите библиотеки е неизвестна, няма контрол върху ликвидирането им и по този начин се разпилява национално богатство и се лишават гражданите, особено децата от правото да ползват културни, образователни и информационни услуги. Също по данни на държавната статистика, от регистрираните през 2000 г. 6942 библиотеки, 1741 или 25% са без дейност. От тях 757 са читалищни и 638 - училищни. В тези библиотеки е съкратен щатният персонал и те съществуват фиктивно, без да извършват библиотечно обслужване. Най-сериозният проблем в тази ситуация е не редуцирането на броя на библиотеките, а липсата на национална стратегия за териториалното библиотечно обслужване и библиотечното обслужване на научно-изследователската дейност и образованието.

Разрушиха се съществуващите връзки на координация и коопериране между библиотеките. Закрит беше Научно-методичният център към Народната библиотека, който извършваше методична, експертно-консултантска дейност и изработваше голяма част от нормативните документи за библиотеките. От 2002 г. не се събира дори държавна статистика в пълен обем за библиотеките, в резултат на решение на ръководството на Централния статистически институт и незаинтересоваността на МК.

В плачевно състояние е сградният фонд и материалната база на повечето библиотеки. Реституцията прогони много от тях в неподходящи сгради. Рушат се започнатите строежи на библиотеките в Пазарджик, Плевен, а незавършената сграда на бургаската библиотека дори бе продадена. Повече от 10 г. в България не е построена нова библиотечна сграда.

Драстично се влошава финансирането на различните видове библиотеки, като резултат от липсата на нормативна база. В доклада “Милениум 2000” на европейската програма за библиотечна икономика LIBECON, българските библиотеки са на последно място по финансови показатели от 29 страни в Европа. Паралелно с редуцирането на броя на библиотеките, набавяните нови книги и други материали сега е намаляло два пъти в сравнение с 1994 и пет пъти в сравнение с 1989 г. За читалищните библиотеки спадът е съответно 5 и 10 пъти. Същевременно законодателството не насърчава алтернативните източници за финансиране, като например таксите и платените услуги. Приходите от тях не остават за библиотеките, а в повечето случаи отиват в държавния бюджет. Няма данъчни облекчения за дарителите. В разрез със съвременните тенденции за децентрализация в културните дейности и тяхното финансиране е Решение 612 на Министерски съвет от 12.09.2002 г. за разделение на дейностите, финансирани чрез общинските бюджети, на държавни и общински. То определя библиотеките, финансирани досега от общините, като държавни дейности и през 2003 г. те се финансират от държавния бюджет.


:arrow: Цялата ужасяваща информация вижте тук

Сега разбрахте ли защо България е най-нечетящата страна в Европа? Разбрахте ли защо разни самодейци са принудени да стартират проекти като Читанка.инфо въпреки, а не заради държавата?

Към началото

cron