Най-глупавото нещо измислено от човечеството ?

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Най-глупавото нещо измислено от човечеството ?

Мнение от Mandor » 05 февруари 2009, 11:57

piligrim, ето ти още по-странен пример: http://sfbg.us/authors/i/ivajlo_p_ivanov/index.html

Мнение от piligrim » 05 февруари 2009, 11:11

Когато преди 14-тина години за пръв път откраднаха мой дизайн... Честно казано се почувствах много добре! Казах си: „Е! Щом вече те копират, значи все пак си постигнал нещо...” От тогава това се е случвало няколко пъти. Дори в този момент една от най-големите рекламни агенции в съседна нам страна трупа здрави дивиденти от логотип, който... Хм! Да кажем, че е на 90% заимстван от мой дизайн за друга фирма от същата държава. Беше ми изключително забавно, когато собствениците на въпросния логотип ми изпратиха за предпечат дизайни, в които той естествено се мъдри на челно място! Иди кажи, че светът не е малък...
И сега какво? Да хукна да съдя някого ли? Да бе!
Аз разсъждавам така: Преди време, когато създавах прототипа (а то дори не беше логотип, а просто графичен елемент) аз си оферирах някаква цена, която клиента прие и ми заплати. Сега за какво да се тръшкам? За пропуснати ползи? Че то ако взема да се кахъря за всичко, което съм пропуснал в живота си до момента... по-добре да си окача въжето... Халал да им е! Тия пичове могат да вземат графиката, да я „бутнат” лекичко и да кажат, че е тяхна, но няма начин да вземат мозъкът, който я е създал!!! Ей го на - моето авторско право! Моят собствен ресурс и потенциал! Когато създам нещо и то „види белия свят”, а и светът него - би било проява на тотална самозаблуда да твърдя, че то все още е МОЕ! И като един същинский Ам-Гъл да бръщолевя „Мое! Мое! Безценното ми!”...
С моята професия... Хм! Нека да кажем, че много отдавна осъзнах, че човек НЕ МОЖЕ да създаде НАЙ-ВЕЛИКАТА картина, музика, книга и т.н.!!! Ако си творец и имаш да кажеш или покажеш нещо на хората – ами направи го! Направи го защото такава е твоята природа! Защото нещо напира отвътре и иска да излезе! А не само заради парите, мангизите, сухото, профита...! Щото хората не са будали! Те винаги усещат „кое – как”! Ей го например Робърт Джордан R.I.P. Имаше какво да каже човека, но когато то свърши вместо да спре, направи Компромисът, който според мен никой автор не бива да прави – не замълча!
Парите! Всеки от нас иска да има известно количество от тях! Някои повече – други по-малко. За себе си мога да кажа, че определено не съществува сума пари, която да ми изплати безсънните нощи, влошеното зрение, наднорменото тегло, разбитите нерви, стотиците пропуснати уикенди и т.н. Но за да съм напълно честен – НИКОЙ не ме е карал да си избирам подобен начин на живот! Това си е мой избор!
На някои места по света хората тотално са се изчекнали в тази посока. Спомням си, че веднъж трябваше да проектирам опаковка за краве сирене и ми трябваше снимка на крава. Разбира се имам цяло стадо от тях в компютъра си но повечето бяха използвани в един или друг проект. Та поради тази причина се „зарових” в Интернет на лов за едър рогат добитък. И докато си щъках насам-натам се натресох на един пич от Холандия, който беше фотал някакви крави с 4МР фотоапарат (разбирайте ниска резолюция), в калпави ракурси и т.н. Но! Младежът искаше цена от... $350 на снимка и право за ползване в срок от... 6 месеца. Смях се до сълзи.
В крайна сметка нищо не открих и нарамил собствения си фотоапарат хукнах по родните ливади да гоня пустите му крави. Чобанина, който ги пасеше обаче явно не познаваше Закона за Авторските и Сродните му Права та ми разреши да снимам напълно безплатно. Да им се чудиш на някои хора, как сами се прецакват само защото не си знаят правата...
А Другите! Онези, които искат да печелят от неща, които самите те никога не биха могли да създадат... В нашият свят лешоядите са нещо естествено! Има ги при рибите и при птиците, и при бозайниците... Те безспорно са полезни! Стига да не стават твърде много и твърде силни разбира се! Защото, ако това се случи от лешояди се превръщат в хищници и биоценоза отива по дяволите!
Сега, като се замисля... Май не се сещам да съм чул или прочел за Автор, който да се е оплакал, че някой му е нарушил правата! Ей Богу! Наистина не се сещам...!

piligrim

P.S. А, не! Сетих се! Мона Чобан! Но до колко й отива да се кичи с титлата Автор... Е! Това е друг въпрос!

Мнение от Rhea » 04 февруари 2009, 17:15

Искам само да отбележа, че единствената цел на адвокатите не е да печелят пари от гърба на невинни читатели. Случва се да защитават и много важни човешки права - като това на живот например.

За това не съм съгласна с последната част от коментара ви.

Мнение от Mandor » 02 февруари 2009, 09:29

kiril
Добре дошъл на сайта!

Не попадай в капана, който залагат издателства и разни сбъркани автори!
Авторското право е нещо тривиално и разумно - то просто казва, че нямаш право да обявяваш чужда разработка за своя. Казвам "разработка", защото правилото важи както за произведения, така и за програми, бази данни и т.н. И това няма нищо общо с хонорари, такси и т.н.!
Нарушаване на авторското право е например ако влезеш в някой сайт с произведения на млади автори, вземеш някое и го качиш тук, като го обявиш за свое. Или ако свалиш копие на този сайт, качиш го другаде, но го подпишеш като твоя разработка. Отбележи, че и в двата примера продуктът е обявен за безплатно (безвъзмездно) използване и разпространение, но това не ти дава право да се обявяваш за негов автор. Това е!
Най-вероятно имаш предвид издателското или разпространителското право - там вече се намесват парите и картинката става грозна. И понеже всички права са описани в един закон (Закон за авторските и сродните му права), тъпите политици и издатели вместо да кажат "нарушаване на закона за авторско право", казват "нарушаване на авторското право" и терминът се измества от първоначалният му смисъл.

Re: Икономика на идеите

Мнение от NomaD » 02 февруари 2009, 00:11

strix написа:The Economy of Ideas - John Perry Barlow


В превод на български още от 1999 г.: Джон Пери БАРЛОУ. ИКОНОМИКАТА НА СЪЗНАНИЕТО В ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА.

Икономика на идеите

Мнение от strix » 01 февруари 2009, 02:06

The Economy of Ideas - John Perry Barlow [bio]

Тази статия ми попадна пред очите през 2001 г. Би било интересно да се отбележи, че тя вече се изучава в много правни училища в Щатите - His piece for Wired on the future of copyright, "The Economy of Ideas", is now taught in many law schools [източник]

Най-глупавото нещо измислено от човечеството ?

Мнение от kiril » 31 януари 2009, 01:26

Най-глупавото нещо измислено от човечеството ?
Това е - АВТОРСКОТО ПРАВО,
Да сте видяли в природата данък общ доход или авторски права върху яйцата на птичките в гората???
Ще дойде време и човечеството ще се осъзнае, каква пакост само си е създало и тогава ще отпаднат всички авторските права.
А тези които ги защитават-автори; има ли от тях такива, които са измъчвани, за да създават произведения, изобретения , рационализации ???
А издателите - някой мъчи ли ги да се занимават с тази дейност?
О,оо... забравих адвокатите-накъде са те без авторски права, върху пледоариите ли ???

Нима бог иска или има авторски права върху сътворяването ???

Към началото