Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот petrovich » 13 август 2013, 22:06

Здравейте!

Tъй като в момента съм един от говорителите на Моята библиотека, имам честта да споделя информация, която надявам се да ви е полезна.
Първо искам да започна с това, че Моята библиотека не се самоопределя като библиотека, а тя наистина е библиотека, тъй като през годините доказа, че умее да събира читателите на едно място.
Искам от името на целия екип да изкажа благодарност на всеки един човек, който е посетил Библиотеката, тъй като той е допринесъл тя да бъде такава каквато е.
Част от информацията ще я представям под формата на въпроси и отговори. Друга част директно ще я споделям, такава, каквато хората, които дълго време са се занимавали с проекта, я виждат.
1. Какво представлява Моята библиотека?
Моята библиотека е некомерсиален проект създаден в края на 2005 г., който има за цел да осигури на хората, достъп до информация на български език от всяка точка на света. Информация, която не им е осигурена нито от държавата, нито от частните организации.
Отделно е важно да се знае, че софтуерът, който задвижва Библиотеката, е с отворен код. В случая той е публикуван под такъв лиценз, че позволява да се използва, както за некомерсиална цел, така и за комерсиална цел. Именно възможността да се използва за комерсиална цел позволява на издателствата и книжарниците да използват въпросния код без нищо да дължат на Моята библиотека. А всеки, който реши да използва кода за некомерсиална цел, може да си създаде изцяло нова библиотека или друг проект с изцяло нова цел.
2. По какъв начин се издържа Библиотеката?
Всичката осигурена техника, технология, поддръжка, обработка на информация, която се добавя, и въобще цялата дейност по Библиотеката, е изцяло на доброволни начала. Никой от доброволците не получава и една стотинка за труда, който е отдал доброволно. Дори напротив, всеки влага средства и време за общото благо.
3. Колко хора се грижат за Библиотеката?
За Моята библиотека се грижат непостоянен брой хора, който когато иска и колкото иска.
Всеки един човек, владеещ български език, може да се включи в проекта, помагайки за обогатяването на информацията в Библиотеката: сканиране, разпознаване, корекция, форматиране, проверка на текстове; обновяване на вече качена информация; преводи; обработка на корици; попълване на „Речник на българския език“; изпращане на допълнителна информация и много други.
4. Защо няма определена книга? Кога ще я добавите?
Ако търсите определена книга в електронен формат, няма смисъл да пускате нови мнения само за това, във форума или някъде другаде в Библиотеката. Вместо това е много по-добре да помогнете за обогатяването на мрежата с електронни текстове, посещавайки ателието на Библиотеката. Така, с времето, може и да намерите това, което търсите.
Разберете, че никой не е длъжен да ви осигури въпросната книга, която не е налична все още в Библиотеката. Обработката на тези книги става от хора като вас, така че същите тези хора отделят от свободното си време, обработвайки книга, която им е харесала.
5. Кой пречи на хората да четат?
Моята библиотека им помага. И така пречи на хората, които пречат на четенето.
6. Какви са правилата на Моята библиотека?
Ще засегнем най-важните, които интересуват живо читателите на Библиотеката; останалите правила могат да се прочетат в сайта.
 • Не се добавят книги, издадени на български език за текущата и предходните две години, освен ако не са изпратени от авторите си. Правилото важи за първите издания на книгите на български език.
  Това означава, че ако една книга е издадена 2014 г., то трябва да мине 2014, 2015, 2016 г. и евентуално ако някой се намери да я цифровизира, тя може да бъде добавена от 1 януари 2017 г.
  Сега ще кажете „Добре, но каква е причината за това правило?“
  Основните причини са три:
  Наясно сме, че свръхлесният и безплатен достъп до множество литература създава готованковци, които не си дават сметка какъв труд е бил положен, за да стигне всичко това до тях. От идеята в авторовата глава през хартиената книга до цифровия вариант. Тези хора не са в състояние да преценят стойността на това, което потребяват, и затова в крайна сметка не се научават, че е нужно да се отплатят по някакъв начин на хората, създали конкретното произведение, или поне да благодарят. Това е една от главните причини да се въведе тригодишното правило за новите книги. Просто приехме, че голяма част от въпросните готованковци се интересуват най-вече от модните книги и затова сметнахме, че липсата на такива книги в библиотеката ще ги отблъсне от нея и ще ги накара да се замислят малко.
  Втората причина е за да спрат издателствата да се оправдават с Библиотеката, че продажбите им са ниски, а вместо това да се хванат на работа (визираме само тези издателства, които си търсят оправдание с Библиотеката).
  Който не умее да продаде дадена книга за първите три години от издаването й, може да вини само себе си. Факт, който удобно се премълчава, набеждавайки другиго за собствените си проблеми.
  Третата причина е, че този период от три години дава възможност да се събере достатъчно информация за качеството на книгите и по този начин доброволците, които обработват текстове, да качват най-качествените произведения, за които после Библиотеката да се грижи съхранявайки ги.
  Въпросното правило е било повод за много дискусии, в които са участвали разумни хора, които не гледат в собствената си паничка, а наистина имат желанието все повече и повече хора да четат. Същите тези разумни хора желаят добруването, както на читателите, така и на автори, преводачи и издателства.
  Можем да ви уверим, че ако поради някаква причина Библиотеката спре своето съществуване, то хората, които в момента се занимават с обработката на текстове, няма вече да се съобразяват с това правило и вместо да се съсредоточават към по-стари издания, ще започнат в Интернет да циркулират най-новите книги.
 • Другото основно правило е, че не се свалят налични текстове в библиотеката. Тъй като Моята библиотека, като всяка друга библиотека, се грижи за съхранението на произведения, затова тя не може да си позволи премахването им по заявка. Заявките от такъв тип ще получават шаблонен отговор, в зависимост към коя група спада конкретният заявител. И накрая: правилото важи за всички - читатели, автори, преводачи, издатели - без изключения.

И сега искам да се обърна към издателствата и хората зад и около тях:
1. Кой закон нарушава Библиотеката?
Искаме конкретни факти!
Ето и нещо конкретно от нас: Закон за авторското право: чл. 24, т. 9. Както и Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения.
2. По какъв точно начин ви пречи Библиотеката?
Конкретни примери, а не с изрази от сорта на „това е пиратски сайт“.

Осъзнавате ли, че ако поради някаква причина се промени законът за авторското право, така че да не могат да се разпространяват произведения с некомерсиална цел, то всички обществени библиотеки ще трябва да затворят? Всъщност смятаме, че вие много добре сте наясно, че Моята библиотека е законна и затова хора като Веселин Тодоров се опитват да търсят заобиколни начини да затворят този прекрасен проект.
Не разбирате ли, че основният проблем е, че за хората става скучно/безинтересно четенето на текст по-дълъг от пет реда, благодарение на сайтове като Facebook?
Ако потребителите не бъдат стимулирани да четат, рано или късно вашият бизнес ще приключи. Затова помислете внимателно по този въпрос. Аз съм само говорител, но на практика това мнение се споделя от много други разумни хора, които виждат накъде вървят нещата. Вместо да обвинявате Библиотеката за нещо недоказуемо, то можете да съсредоточите енергията си по отношение на няколко неща: намаляването на ДДС на книгите; договаряне с чуждите агенти, от които закупувате правата да променят политиката си, така че да могат да се предлагат електронни книги без DRM във FictionBook и ePub формат; започнете да се вслушвате във вашите читатели (пример: когато множество читатели пишат, че искат да се издаде дадена книга, за да могат да си я купят, ами направете го!).
3. За пиратството - къде точно в някой закон или друг документ видяхте думата пиратство?
Въобще защо се опитвате да насаждате вина на вашите читатели при положение, че сте наясно, че свободното споделяне е напълно законно спрямо държавните и етични закони?
Така че спрете да използвате тази нелепа дума, защото просто не подхожда на едни професионалисти да я употребяват.
Отново напомням: когато изказвате някакво твърдение, го потвърждавайте с факти, а не с изказвания от сорта на: „1 млн. лева загуби е понесло моето издателство, защото така съм преценил, че ми е изгодно“. Как го изчислихте? На каква база? Какви проучвания сте направили? Какви са продажбите ви на конкретната книга, че го твърдите? В какъв тираж сте я издали? Какъв е периодът, за който сте закупили правата за нея? Колко сте инвестирали? Каква възвръщаемост имате?
Ситуацията е толкова комплексна, че трябва да се направят задълбочени проучвания и анализи, за да може твърдо да се застава зад каквото и да е било мнение по този въпрос.
4. Какво представлява авторското право?
В следствие на тенденциозната и манипулативна кампания „Пиратството ограбва“, проведена от Министерството на културата преди десетина години, много хора (включително автори, преводачи и издатели) придобиха грешна представа за авторското право и сродните му права. Те с лекота използват термините „нарушаване на авторско право“, „закупили сме авторски права“ и др. подобни безсмислици, без да си направят труда да се консултират със специалисти по темата или поне с някой по-запознат от тях. А нещата са много прости — авторското право е правото на автора да подпише своята творба. Точка. Това не е нищо друго, освен защита от плагиатство. Всичко останало е разпространителско право, което се определя от автора — ако иска, ще публикува творбата си за свободен достъп; ако иска, ще го продаде на разпространител — издател, галерия и т.н. Авторското право не изтича 70 години след смъртта на автора, то е вечно. Ако изтичаше, това означава че някой може да вземе разказ от Вазов и да го обяви за своя творба. Не, изтича само разпространителското право — творбата става обществено достояние. Авторското право може да се закупи, но това е много рядък случай — при „писатели в сянка“, според предварителен договор и т.н. Всичко останало е разпространителско право — правото за комерсиално разпространение на творбата, чрез което се издържат авторите, преводачите, художниците и др. Издателствата не купуват авторски права, авторите и преводачите не предоставят авторските права, така че — моля ви, не се излагайте като използвате неправилните термини!
Моята библиотека не нарушава ничии авторски права — всеки автор, преводач, художник, редактор, коректор… изобщо всеки човек, положил труд, за да види съответното произведение бял свят, е посочен коректно. Моята библиотека не нарушава и разпространителските права, тъй като дейността й не е комерсиална.

Продължавам с темата: За атаките над Моята библиотека:
До момента постигнатото по време и след акциите:
ГДБОП (датата е 21.06.2010 г.) - посещенията на Библиотеката се вдигнаха четворно!
Двете досъдебни производства са приключени като не е доказана вина. Всичката незаконно иззета техника е върната.
АБК и ФБР (датата е 15.07.2013 г.) - беше пусната версия на Моята библиотека, която позволява всеки читател да зареди Библиотеката на собствения си компютър. Пуснати са още огледала; бройката им продължава да нараства.
Посещаемостта на сайта отново се повиши. Останаха малко четящи хора, които все още да не знаят за Библиотеката.

Що се отнася до бъдещите планове:
Пускане на децентрализирана версия на Библиотеката.
Създаване на раздел „Библиотека за студента“ по подобие на вече съществуващия раздел „Библиотека за ученика“.
Цифровизация на всички учебници, от които имат нужда учениците, за да се развиват като личности.
Добавяне на допълнителна информация и функции в речника на библиотеката.
Стимулиране на читателите, така че още доброволци да се включват в проекта.

И за да не настъпва паника един последен въпрос: Какво да правим, ако Библиотеката не е достъпна?
Ако поради някаква причина Библиотеката спре, изчакайте няколко дни, за да видите дали има промяна. През това време може да използвате локалната версия на библиотеката, при положение, че сте я изтеглили предварително.
В случай, че някой чрез много средства (разбирайте рушвети) е успял да отнеме домейна chitanka.info, то потребителите, които са посочили пощенски адрес (email) в техния профил, след няколко дни ще получат съобщение за новото място, където се помещава Библиотеката.

И накрая нека да завършим с няколко обяви:
Търсят се доброволци, които могат да помогнат със следното:
1. Обработка на текстове за качването им в Библиотеката;
2. Обработка на сканирани страници, които да бъдат пакетирани в DjVu и/или PDF формат (става въпрос за произведения, които не могат да бъдат цифровизирани по друг начин);
3. Сканиране на липсващи корици;
4. Обработка на корици, така че да придобият по-добър вид (напр. чрез Gimp);
5. Дизайнери владеещи: HTML5, CSS3;
6. Програмисти владеещи: PHP, JavaScript, SQL;
7. Читатели, които имат собствени блогове за ревюта на книги, са добре дошли. Предлагаме им да бъдат добавени към рубриката „От литературните блогове“, която се намира в началната страница на Библиотеката.

Ще се радваме, ако можете да отделите от свободното си време за една добра кауза.
Ако имате въпроси, можете да пишете във форума на библиотеката.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Шаркан » 13 август 2013, 22:23

Като автор и преводач се присъединявам към това мнение (макар че на места съм по-радикален във възгледите си).
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Agarvaen » 13 август 2013, 23:42

Подкрепям с две ръце. И един крак. :) Ще продължавам да помагам с каквото мога.
Agarvaen
 
Мнения: 16
Регистрация: 17 май 2011, 18:43

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Кирил Иванов » 14 август 2013, 08:36

Едно обосновано обръщение, което, надявам се, да накара издателите и тълпата надути автори да си замълчат. Чел съм закона за авторското право близо 5 пъти и никъде не съм забелязал точно думата "пиратство". Но в днешно време всеки в бранша може да употребява изречението "Откраднаха ни авторските права!" наляво и надясно без забележки. Моля ви, издатели, поне бъдете запознати с законите в държавата си! :evil:
А и още нещо. Ако се спре библиотеката, откъде ще чета, да кажем, "Белгариад" на Дейвид Едингс? Последното издание е от 2004 година (ако не ме лъже паметта) и е напълно изчерпано, а не мога да дам 250 лева за 5-те книжки от "Фентъзи клуб" на "Славейков".
Подкрепям идеята и ще се постарая повечето хора да я видят. Поздрави за екипа на моята библиотека от мен! :D
Един вечен мечтател запленен от приказните светове.
Кирил Иванов
 
Мнения: 35
Регистрация: 30 април 2012, 06:43

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Гост » 14 август 2013, 13:33

Пропуснали сте в обясненията чл. 36, ал. 5
(5) Ако в договора не е уговорен срок, смята се, че правото да се използва произведението е отстъпено за три години
Реално погледнато повечето издателства имат договори за издаване на книги в този срок и извън него не могат да проявяват претенции към Читанката, тъй като те вече не са носители на правата за издаване на произведенията. Ако самият автор реши, че са нарушени неговите права /евентуални пропуснати печалби от бъдещи публикации/ то той може да заведе частно дело срещи Читанката, но това няма нищо общо с АБК. Т.е - при спазването на този карантинен период, АБК няма никакво отношение към сайта!
Гост
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Rossitsa6 » 14 август 2013, 16:07

"Моята библиотека" е една от най-стойностните придобивки,които има в интернет. Кощунствено ще бъде "спирането ". Наистина само тук мога да намеря книги, които от години са изчерпани на книжния пазар. Единствено тук мога да намеря стойностна литература, от моя гледна точка, а не модни еднодневки с които е пълен книжния пазар. Единствено ТУК "културата се предлага" без комерсиална цел. Нещо важно....ТУК няма реклама, няма заблуда , всеки сам избира според интересите си. Скъпи издатели, знаети ли колко пари съм хвърлила, за книги без стойност подведена от вашите препоръки, защото за мен книжният носител е най-ценен. Но ще продължавам упорорито да посещавам Моята библиотека, така както посягам към рафтовете с книги у дома, защото тук е наистина е част от МОЯТА БИБЛИОТЕКА.
Rossitsa6
 
Мнения: 1
Регистрация: 23 октомври 2012, 23:03

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Гост » 15 август 2013, 14:10

Аз лично чета много рядко художествени книги и може би за това рядко посещавам Вашата библиотека.
Въпреки това Ви поздравявам за този прекрасен проект, който по всичко изглежда е напълно законен. Искам само да споделя с Вас неточностите, които забелязах в горното обръщение:

- правилният състав в ЗАПСП е чл.24, ал.1, т.9 - "Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
...
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;"


- "... авторското право е правото на автора да подпише своята творба." Такова определение няма в ЗАПСП, където в Глава четвърта е записано точно какви права съдържа авторското право.
Гост
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Mandor » 15 август 2013, 14:59

Гост написа:- "... авторското право е правото на автора да подпише своята творба." Такова определение няма в ЗАПСП, където в Глава четвърта е записано точно какви права съдържа авторското право.
Формално погледнато — да, няма такова определение; това е опит за достъпно изложение на същността на авторското право, описано в първите десетина члена от закона.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Донка-Флорида » 15 август 2013, 16:48

Бъдете здрави...невероятни сте! Благодаря от цялото си сърце на всички вас!
Донка-Флорида
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Гост » 15 август 2013, 18:02

Като радетел на свободното споделяне на информация, Ви желая от все сърце успех!
Гост
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Читател » 15 август 2013, 18:43

Аз искам само да ви се поклоня до земята.
Читател
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот elysianpeace » 15 август 2013, 19:34

Сега като се замисля, Моята библиотека е най-уважаваната от мен инициатива в интернет, за което ви благодаря. А тъй като навремето мигрирах от sfbg тук, искам да благодаря специално и на Mandor.
elysianpeace
 
Мнения: 5
Регистрация: 08 ноември 2008, 00:33

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот pan » 15 август 2013, 20:34

Поклон на хората, които правят възможен този Невероятен Проект! Чрез Библиотеката преди няколко години се върнах към активно поглъщане на художествена литература. Не съм си давал сметка колко ми липсва!
pan
 
Мнения: 1
Регистрация: 19 януари 2012, 17:26

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот spdspd » 16 август 2013, 10:42

Аз съм на 2500 км от България и този прекрасен сайт в огромна степен поддържа жива връзката ми с родината. Защото благодарение на него Симеон Радев, Йовков, Чудомир са с мен всеки един момент, когато душата ми закопнее за България. А и разделът за фентъзи е любимоооооото ми място :) Научих и дъщеря си да е активен потребител и да намира много неща, които в хартиен вариант ги няма или са безбожно скъпи, а тя е студент и не може да си позволи лукса да плаща по 50 лв. и повече за старо издание.
Да са живи и здрави създателите на този сайт и хората, които се грижат за него! Аз мога да помогна, само като ви водя все повече и повече потребители, Разумната Вселена няма да позволи да изчезне едно такова гнездо на просвещението, защото четящият човек е човекът на бъдещето.......

Мир и любов на всички съмишленици!
spdspd
 
Мнения: 1
Регистрация: 16 януари 2013, 17:34

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот venstar » 16 август 2013, 15:39

Защо изтрихте критичното мнение и коментарите след него.

Първо, по принцип смятам, че ако няма обиди, всяко мнение заслужава да бъде изказано от автора си и съответно оставено за четене за другите потребители. Нали за това наричаме туй място форум, а не стена за венцехваления.

Второ, именно защото мнението (според автора си) се опитваше да обори някои от точките от Обръщението, мисля, че се създаваше възможност за раглеждане на проблема с авторските/разпространителски права и дейността на Библиотеката с аргументи, тези и антитези.

Аз лично съм много щастлив, че има такова нещо като Библиотеката. Много ще се радвам, ако произведенията се попълват предимно с български автори, които отдавна не са издавани и не могат да бъдат намерени, дори и по антикварните книжарници. Например, мемоарите на следосвобожденските ни политици.

Обмисляли ли сте идеята за предлагането на книги с DRM и лиценз за ползване от 30 дена например? Дори и срещу някаква такса (абонамент или на книга), от която да се плаща на живите автори и да се подпомага работата на Библиотеката.

Пожелавам ви успех!

Поздрави от Кьолн
venstar
 
Мнения: 2
Регистрация: 16 август 2013, 15:23

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот petrovich » 16 август 2013, 16:13

venstar написа:Защо изтрихте критичното мнение и коментарите след него.

Първо, по принцип смятам, че ако няма обиди, всяко мнение заслужава да бъде изказано от автора си и съответно оставено за четене за другите потребители. Нали за това наричаме туй място форум, а не стена за венцехваления.


Мнението не е изтрито, а преместено, както и останалите мнения свързани с него.
Лицето представящо се като ясното „Гост“ нарушава правилата на форума и това е причината коментарите да бъдат преместени.

Прочетете внимателно какво искате от библиотеката. Думата DRM е несъвместима с Моята библиотека. Отделно няма как библиотеката да извършва каквато и да е било комерсиална цел, защото това ще е в нарушение на законите.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот гост » 16 август 2013, 16:33

А който не е свалил библиотеката на компютъра си какви да ги дъвче? :(
гост
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот petrovich » 16 август 2013, 16:36

гост написа:А който не е свалил библиотеката на компютъра си какви да ги дъвче? :(


Има други архиви, които могат да се използват. Освен това вече са налични допълнителни огледала на библиотеката.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Гост » 17 август 2013, 00:02

venstar, не се безпокойте, няма да се загуби:
http://www.clubpierrot.com/

Това е съвсем малко, дори не е началото. Ще стане дума за много пари. Нищо особено. Ще се уреди всичко.

Обществото също ще бъде държано в течение с всички имена и адреси. Ако нещо дразни хората, това е недовършената работа. Ще се постараем да не го допуснем.
Гост
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот petrovich » 17 август 2013, 00:10

Гост написа:venstar, не се безпокойте, няма да се загуби:
http://www.clubpierrot.com/

Това е съвсем малко, дори не е началото. Ще стане дума за много пари. Нищо особено. Ще се уреди всичко.

Обществото също ще бъде държано в течение с всички имена и адреси. Ако нещо дразни хората, това е недовършената работа. Ще се постараем да не го допуснем.


Извиняваме се за забавянето на отговора, но от 2010 г. сме позабравили някои неща и отново трябваше да се консултираме с юридически лица. Становището им е следното:
Тъй като дейността на библиотеката в сегашния вид не нарушава нормативната уредба, то категорично не могат да бъдат предприети законни мерки срещу хората, които се занимават с нея (има се предвид повдигане на обвинение за разпространяване на продукти, плод на авторско право), относими към съпричастността ни към сайта. Това, за съжаление, е становище, опиращо се само върху юридическата страна на въпроса. Опитът в сходни ситуации сочи, че ако е засегнат голям финансов интерес или конкретен човек с подходящи познанства, винаги се задейства държавният апарат за тормоз върху неудобния субект. От това следва, че е много вероятно да започнат безумни проверки на хората, които публично са заявили своята позиция (какво прави даденото лице, с кого се вижда и т.н.), като по този начин, макар и в нарушение на законните права на всеки гражданин, лицето да се окаже част от разработка. Законни действия могат да бъдат предприети единствено под формата на разследване, но се гарантира, че няма прокурор, който да повдигне обвинение за нарушаване на ЗАП или относими към случая нормативни актове. Това не значи, че не може човекът да бъде привикван (при това често) в качеството си на свидетел, ако е образувано досъдебно производство, което дори може да не е конкретно за дейността на библиотеката, а за дейността на друг сайт със сходна дейност, с който Читанка има някакви взаимоотношения.
По принцип когато общ закон, в случая (НК), и специален закон (ЗАПСП) си противоречат, се прилага специалният.
Това се учи по конституционно право още в първи курс.
В случая чл. 172а е свързан с общо нарушение на правото на интелектуална собственост, докато ЗАПСП съдържа конкретни разпоредби, които са специфични за всеки отделен казус.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Inf » 17 август 2013, 00:25

Ще, ще, ще.... :D Динозаври мечтатели. Новите лудити, които щели да спрат електронните библиотеки и книги, като ги горят... уж законно. И в това са далеч от истината, но няма нужда да им показваме къде точно - нека си останат заблудени и да си цитират много избирателно каквото си искат. Какво пък, нека мечтаят и да си живеят в миналото и в техният си жалък, но идеален за тях свят, описан много точно с цитата на Пелевин - "Всички мисли, които може да ви хрумнат при четенето на тази книга, са обект на авторско право. Нелицензираното им обмисляне е забранено". В крайна сметка какво друго им е останало? :)
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Гост » 17 август 2013, 00:29

Моето мнение е, че не нарушавате МНОГО нечий финансов интерес, освен това сте любители и чужди на занаята и културата хора. Смятам ви за нещо, което ще отмине, след като е направило беля, което, както и да го погледнеш, не е красиво. По неприятно е, че имате нагло поведение. Затова ще бъдат парите. Разбира се, колкото съдът определи. На един участник разрешеното е 100 000 лева, членовете ако са 80, това прави 8 милиона. Колкото и да намали съдът, сумата ще е много сериозна.

Кое какво е, е дълга история, още от Stationers' Register, 1556-а, не може човек, хванат от улицата, да разисква тези въпроси с пълна липса на познания.

След 10 години ще ви е неудобно, но вече сте го направили и няма да има как да се заличи.
Гост
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот petrovich » 17 август 2013, 00:32

Интересно ми е защо се криеш? Кажи си името, дай връзка. Кои сте вие, които „Ще се постараят да не го допуснат.“?
Ако ли не, ще те помолим просто да спреш с писането, защото заемаш излишно място във форума и губиш времето на всички.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот mechok » 17 август 2013, 00:47

petrovich написа:...ще те помолим просто да спреш с писането, защото заемаш излишно място във форума и губиш времето на всички.


Баси, към мене никога не са били толкова мили. Защо се крие, ми щото мърльото знае, че ако шефа му официално разбере с какво се занимава от служебния акаунт, ще му се стъжни. Освен това не знае, че полицаите, особено пък тея от ДАНС, много обичат мародери, които на техен гръб мачкат из форумите. А особено пък броя на изписаната дума "пари"...
Бе долна история и се чудя защо тоя пост не е изтрит, ми му се отговаря даже.
mechok
 
Мнения: 55
Регистрация: 20 декември 2010, 15:48

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Inf » 17 август 2013, 01:00

Забавно. Оказа се че лудитски клуб "Пиеро" (адреса даден по-горе), практически е от един член (криещия се с анонимния акаунт) и освен проблема с реалността има и личностни проблеми (от написаното ясно си личи). Има забрана в много тракери, защото и там се е опитвал да плаши. Накратко - лудит. :)
Мога да напиша повече кой е, какво и къде е писал за да се посмеем, но няма смисъл. На такива неща не трябва да се подиграваме.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Гост от един друг цитат » 17 август 2013, 01:44

Inf написа: Накратко - лудит. :)

Не обиждайте лудитите, моля. Може да са били заблудени, отчаяни, щото притиснати до стената, но при тях конфликтът е бил не просто заради новите инструменти, а и заради профанацията на уменията и знанията, пожертвани в името на печалбата от новите технологии, които компрометират качеството. Интернет технологиите не компрометират качеството на четене; напротив, те добавят нови измерения. А този... Този е просто трол. :evil:
Ще е добре да се регистрирам май.
Гост от един друг цитат
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот anavi » 17 август 2013, 17:11

Благодаря че ви има! Поздрави и благодарности на всички участващи в създаването и поддържането на Библиотеката! А всичко в което ви обвиняват идва от ЗМА, т.е. от Завист+Мързел+Алчност. Изглежда в "Българска книга" живеят още в миналия век, а според разбиранията си, така и работят, пък им се иска да постигнат успехи бързо и без много да се напъват. Да признаят неуспеха си се иска дупе (извинявайте за разговорния жаргон), по-лесно е да обвиняват друг.
Дерзайте! Читанка има много Почитатели и Читатели! :)
anavi
 

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот timotybg » 17 август 2013, 18:50

В древен Рим на престъпници, роби и артисти не се позволявало да дават показания в съда. Изключения, в много редки случаи се правели за първите две категории, но никога за последните.
timotybg
 
Мнения: 18
Регистрация: 04 август 2011, 14:15

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Кирил Иванов » 17 август 2013, 20:51

Гост написа:Моето мнение е, че не нарушавате МНОГО нечий финансов интерес, освен това сте любители и чужди на занаята и културата хора. Смятам ви за нещо, което ще отмине, след като е направило беля, което, както и да го погледнеш, не е красиво. По неприятно е, че имате нагло поведение. Затова ще бъдат парите. Разбира се, колкото съдът определи. На един участник разрешеното е 100 000 лева, членовете ако са 80, това прави 8 милиона. Колкото и да намали съдът, сумата ще е много сериозна.

Кое какво е, е дълга история, още от Stationers' Register, 1556-а, не може човек, хванат от улицата, да разисква тези въпроси с пълна липса на познания.

След 10 години ще ви е неудобно, но вече сте го направили и няма да има как да се заличи.

Казва го един трол, незапознат с закона за авторското правко, страхливец, криещ се зад стена от анонимност. Разкрий се и ми говори в очите! Прочети закона за авторското право и се образовай! Мисля, че говориш така, защото си част от схемата. Знам такива като теб, има ги с купища. Но нещо успели ли сте да промените, успели ли сте да направите нещо в полза на празните си идеали? :evil: Няма да отговоря, всички умни тук знаят какъв е отговора. До скоро, виждане, г-н Гост!!! :twisted:
Един вечен мечтател запленен от приказните светове.
Кирил Иванов
 
Мнения: 35
Регистрация: 30 април 2012, 06:43

Re: Обръщение на Моята библиотека към всички посетители

Мнениеот Шаркан » 17 август 2013, 21:12

Гост написа:1) Моето мнение е, че не нарушавате МНОГО нечий финансов интерес, освен това сте любители и чужди на занаята и културата хора.
2) Смятам ви за нещо, което ще отмине, след като е направило беля, което, както и да го погледнеш, не е красиво.
3) По неприятно е, че имате нагло поведение.
4) Затова ще бъдат парите. Разбира се, колкото съдът определи. На един участник разрешеното е 100 000 лева, членовете ако са 80, това прави 8 милиона. Колкото и да намали съдът, сумата ще е много сериозна.

Кое какво е, е дълга история, още от Stationers' Register, 1556-а, не може човек, хванат от улицата, да разисква тези въпроси с пълна липса на познания.

5) След 10 години ще ви е неудобно, но вече сте го направили и няма да има как да се заличи.

1а) много, малко - е и?
1б) верно?

2) всичко отминава. И ти ще отминеш.

3) въй! олеле!

4) има и съд над съда, има и изплащане на отсъденото в олово и други метали...
не се напъвай да плашиш някого, да не те наплашат теб - трайно и необратимо.

5) и твоето няма да се заличи, споко.
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Следваща

Обратно към Важни съобщения

 


 • Подобни теми
  отговори
  прегледи
  Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост