Машина за Грамофончето

Библиотеката има нужда от помощта ви.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Машина за Грамофончето

Мнениеот petrovich » 22 февруари 2014, 18:46

Търсим допълнителни машини за хостване на статичното съдържание на наскоро спряното Грамофонче. Тъй като ще се сервират само статични файлове, не са нужни свръхмощни машини, достатъчно е да имат поне 50–60 GB свободно място и поне 512 MB операционна памет. Трафикът на единичен сървър зависи от броя на машините, както и от популярността, която ще придобие Грамофончето. При само един сървър, в началото се очаква трафик от около 250 GB на месец, при два - по около 125 GB и т.н.

Търсенето на въпросната машина е пряко свързано със следното изявление на Свилен Добрев:
Здравейте.

Преди месец получих писмо от Щатите… така и така вие нарушавате нашите права, като публикувате тази картина, която е наша собственост (и пълен адрес в грамофончето). Оказа се някаква рисунка, която бях взел от обявата към една приказка от сайта на БНР. Добре, изтрих я, заедно с всички други картинки от БНР или с неясен произход (точно като Чику-врабчето, дето колекционираше яйца). И им написах че „Много извинявайте, изтрих я.“ На което ми бе отговорено: „Благодарим за съдействието. Няма проблем.“

Но тези цивилизовани взаимоотношения са там. Където хората разговарят.

А тук, „в полите на Витоша“, нещата не стоят така. „Тук има някаква тъмнина…“ От половин година икономическа полиция рови около Грамофончето. Без разбира се да пита мен… Викат хора на разпити, изискват списъци… „Тайно“. Един вид, казвам ти дъще, сещай се снахо. Явно на някой му пречи. Ама много. И вече може да се действа… Както си знаят. От преди.

Е, добре. Само че аз в такива условия не мога да работя. Да, Грамофончето - Сбирката Художествено слово на България, се поддържаше основно от мен. Търсене, записи, обработка, плетене на семантичната мрежа кой-кога-какво, дизайн… Интересно беше. Открих и преоткрих за мене си много от българската поезия и артисти. Доста дисертации можеха да бъдат написани по събраната информация и връзки между хора, неща, времена и нрави - но никой не се заинтересува (а много от хората се оказаха нечувани в Интернет). Доста софтуер написах и много научих за семантичните мрежи и превеждането като начин за общуване в тях. И… доста години опазвах сбирката от вестникарите - които разумно решаваха, че предпочитат да си замълчат… отколкото да изчезне. Един вид Публична тайна.

Да, от време на време имаше и помагачи (или в съответната терминология, съучастници). Благодаря им за всичко, което дадоха или направиха.

За 9 години, след много търсене и ровене, се събраха над 800 часа българско художествено слово (30 Гигабайта… над 3500 парчета… от 1950 г. насам). Българи от над 100 държави сваляха песнички, приказки, стихове и театри - повече за децата си, по-малко заради носталгията си. По над 270 Гигабайта на месец.. средно. Което прави около 10 денонощни (радио)канала нон-стоп. Ей тъй, без нищо. За кеф. За достъпност и запазване на тази безценна част от българската култура.

Но явно това попречи. Нямам представа на кого. Може би на някой от издателите - Балкантон, БНР, Кънев, Орфей, Супрафон, Лития, Полисаунд, Пан, куклени театри, Унисон, РЕМ, БНТ, и други бивши-или-сегашни. Или на някой продавач. Или на някой автор-артист-участник. Или на някоя бюджетна институция с „народна-национална“ в името. (Някои от тях даже си поддържаха пълно копие. Но не помагаха.)

Или пък някой реши, че току виж съм забогатял от ей това:
за Грамофончето: [бутон за дарение]

Да, Последната година чрез горните дарения се събраха около 450 лв. Много благодаря на всички. (Това са повече отколкото всички 8 предишни години взети заедно. И аз изцяло ги обърнах в издирване и купуване на 50-ина „нови“ редки плочи и касети… От които половината така и не успях да запиша и публикувам.)

Или… може да е някой отрок на ония дето като чуеха култура и се хващат за кобура. Не е било толкова отдавна.

А може… А може да е просто ей-тъй. За кеф. И сега всички ще се кълнат че не са те.

Всъщност… Благодаря за услугата. Като попресметна, всичките тези години аз отделях средно 30-40 минути на ден за Грамофончето. Всеки ден. Няма значение как, кога, на кой континент съм, на почивка или на работа… Ако пропусна някой ден, после трябваше да наваксвам на другия. Ако пропусна седмица, отиваше цял ден… Но… какво значение има вече.

Ръчката спря. Няма да я въртя повече. Не и при такива условия, отношения, полу-тайност, незаинтересованост, участие, и въобще, дередже бе-ге…

На този сайт вече няма нито един запис, освен горния монолог на Амели от Яворовата пиеса (изпълнява Олга Кирчева, режисьор Стефан Сърчаджиев, 1957, запис БНР), и тези стихове от Веселин Ханчев (изпълнява Катя Зехирева, ~1975, запис БНР). Поздравявам Ви с тях.

Чао, и приятно слушане. Или послушание. Изборът е ваш.

А може да нижете царевица в седянката. Или да видите защо Ботев е идиот.

9+.февр.2014. Свилен. пццррръккккхх


Моля, ако може да помогнете, пишете до contact при chitanka.info или използвайте формата за обратна връзка с екипа.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот hellfis » 23 февруари 2014, 23:08

http://www.webhostingtalk.com/showthread.php?t=956433
Това е линк към хостинг компания , има характеристиките на машината която ви трябва + root && VPS за 39, 99 $/ на месец ,
проблемът идва с това , че връзката ще излиза много по скъпо отколокто БГ (3-ти сме по нет в световен мащаб).
Криптирани директории и хардове биха помогнали ако ГДБОП дойдат на посещение , но само толкова.
Не знам каква машина сте ползвали досега и къде е била , но лично и горещо ви препоръчвам хостинга да ви е на север (норвегия , швеция) .
ТОлкова от мен , ако ви трябва сисадминска и леб-сайт (по пернишки) помощ съм на среща : [email protected]
hellfis
 

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот petrovich » 25 февруари 2014, 19:17

Варианти, като например VPS X4 в Холандия, има много. Идеята е да се включат повече хора, които да окажат помощ.
Винаги има резервни варианти, но освен всичко е важно да видим, че освен консуматори, има хора с добри сърца и воля да подадат ръка.
А и в крайна сметка може да няма „Грамофонче“… и библиотека.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот valioman » 26 февруари 2014, 10:16

Здравейте, тъй като и аз имам нещо подобно на грамофончето т.е. приложение/я за андроид за детски приказки и нямам нищо против да споделим ресурс на моят сървър .
Имам към 100Gb на разположение ... Ram 4G i 100Mb/s network - неограничен ...
Не знам с кой как и къде да се свържа за да ви дам достъп .
valioman
 
Мнения: 1
Регистрация: 26 февруари 2014, 10:09

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот petrovich » 26 февруари 2014, 12:36

Очаквай съобщение на личната ти поща. ;)
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот Hristo » 04 март 2014, 15:30

Да разбирам ли, че сървари в БГ не вършат работа, понеже рано или късно някой ще цъфне на вратата да пойска свиждане?
Hristo
 

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот petrovich » 04 март 2014, 20:21

Hristo написа:Да разбирам ли, че сървари в БГ не вършат работа, понеже рано или късно някой ще цъфне на вратата да пойска свиждане?


Тъй като от предишни сблъсъци, с различни органи, сме установили, че не действат по законов ред установен в България (иззимат незаконно техника, а после питат дали това действие е било нужно), сме решили да си спестим време и нерви ангажирайки адвокати.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот Hristo » 07 март 2014, 17:13

А плащането на сървар в чужбина опция ли е? Ето едно предложение, което смятам, че си заслужава (250 Гб за 10 евро на месец и безлимитен трансфер):
http://all-inkl.com/webhosting/premium/

Не съм се зачитал в дребните букви, не знам каква би била скоростта и дали има някаква уловка за тая ниска цена, но ако имате интерес, мога да се поинтересувам директно.
Hristo
 

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот petrovich » 07 март 2014, 18:21

Да, въпросният план, който си посочил е напълно достатъчен.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот zeridon » 13 март 2014, 01:29

За машина в конкретния момент не мога да помогна но, пък мга да предложа така наречения shadow host. Един вид резервно копие. Няма да понесе трафика пълнофункционално, но пък ще е достъпен за крайни ситуации + шипването на диск с относително бърза поръчка до целия свят не е кой знае каква болка.

Имам и още една идейка но трябва синхронизация със други хора за нея.

Мога да бъда открит на jaim.at
zeridon
 

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот petrovich » 13 март 2014, 10:10

Въпросният сайт jaim.at не работи:
jaim.at webspace maintenance ... stay tuned :)

Обясни малко повече за тези shadow hosts. Можеш да пишеш спокойно до contact при chitanka.info.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Машина за Грамофончето

Мнениеот petrovich » 16 март 2014, 17:24

Благодарим на отзовалите се. Грамофончето е активно като подпроект на библиотеката. Следващата стъпка е нов двигател и съответно нов дизайн, който да направи по-привлекателен проекта за използване.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20


Обратно към Помощ за сайта

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост

cron